welkom op de website van Netty van Kaathoven

Overige boeken

Een eigen tractor voor Thijs
Tractor Thijs

Thijs heeft als grote hobby het opknappen van antieke tractoren met zijn vader. Voor zijn twaalfde verjaardag krijgt hij een roestige oude graafmachine waarmee hij aan een wedstrijd schatzoeken mag deelnemen. Helaas is het verdraaid moeilijk om met de tractor en de graafmachine te werken, maar het lukt hem! Dat moet ook wel, want Joy volgt al zijn verrichtingen en later wil Thijs trouwen met Joy. Op de tractor naar het stadhuis!
Alleen laat de tractor het bij de graafwedstrijd op het cruciale moment afweten. Heeft iemand hem gesaboteerd?

ISBN: 9789044740011
Prijs: 7,95 euro
Mark Janssen maakte de illustraties.
Het boek is geschikt voor kinderen van ongeveer 8 tot 11 jaar.


De talentenjacht
De talentenjacht

Tamara, Ella en Goma zijn dolblij als ze zijn geselecteerd voor een talentenjacht op tv. Goma zingt een hartverscheurend lied over heimwee naar haar Afrikaanse land en haar twee vriendinnen dansen er oogverblindend bij. De jury is lovend, behalve Carlijn, een populaire zangeres. Waarom prijkt er een traan in haar ooghoek? Als de meiden Carlijn later bij toeval in een bos moeten redden komt de waarheid aan het licht. En dan krijgen de meiden een aanbod om te komen zingen en dansen dat ze absoluut niet af kunnen slaan. Durft Goma nog een keer te schitteren met haar lied?

ISBN: 9789044740004
Prijs: 7,95 euro
Eefje Kuijl maakte de illustraties.
Het boek is geschikt voor kinderen van ongeveer 8 tot 11 jaar.


Drie vriendinnen op avontuur
Drie vriendinnen op avontuur

Myrthe, Zoë en Laura hebben een geheime meidenclub in een gepimpte verlaten boshut. Samen met hun superspeurhond Spike. Van de politie mogen ze niet meer in het bos komen, want er schijnen dieven te lopen. Er zijn dieren uit de dierenwinkel gestolen, waarschijnlijk om te voeren aan gestolen slangen. Tijdens een spannende speurtocht vindt Spike de gestolen dieren. Heeft de zonderling Victor, die zegt dat de boomhut van hem is omdat hij er weleens slaapt, iets met de diefstal te maken? Of zijn de meiden andere dieven op het spoor? Als de politie na afloop op tv verklaart dat hun politiehond de daders heeft opgespoord zijn de meiden razend. Hun Spike heeft al het speurwerk verricht!

ISBN: 9789044739992
Prijs: 7,95 euro
Emilie Timmermans maakte de illustraties.
Het boek is geschikt voor kinderen van ongeveer 8 tot 11 jaar.


Zjors, een dappere dribbeldruiter
Zjors

Nazrina Rodjan illustreerde tijdens haar stageperiode dit (fictieve) verhaal dat ik jaren geleden ooit schreef over mijn asielhondje Zjors. We hebben het in eigen beheer laten printen voor de liefhebbers.


KAPPEN NOU!
Kappen

Kappen nou! is een indringend verhaal over vriendschap, leugens, schuldgevoelens en alcoholmisbruik in het verkeer.
Deze Young Adult-novelle is geschikt voor lezers vanaf 14 jaar.

Vier vrienden; een avond stappen met veel alcohol. De wilde rit naar huis eindigt fataal. Twee van Leanders vrienden komen om het leven, de derde eindigt in een rolstoel. Alleen Leander komt er met lichte verwondingen vanaf. Zijn leven oppakken na het verlies van zijn vrienden lukt hem niet. Gedachten knagen in zijn hoofd en zijn schuldgevoel maakt hem bijna waanzinnig. Wat is er die avond van het ongeluk werkelijk gebeurd?

Mijn schedel ontploft bijna als de rolstoel langs de open graven van Walter en Bas rijdt. Ik wist niet dat je zo'n erge hoofdpijn kunt hebben. Een leger wormen is een aanval op mijn maag aan het ondernemen.
Het komt door de klap, heeft de arts gezegd. Het zou geleidelijk minder moeten worden. Ik weet dat het niet minder zal worden. Het zijn mijn gedachten die aan mijn schedel knagen omdat ze eruit willen. Het zijn de woorden die uit mijn mond willen rollen, maar dat niet mogen.
Ik gooi bloemen op de kist van Bas. 'Sorry, Bas,' fluister ik. En bloemen op de kist van Walter. 'Sorry, Walt.'

ISBN: 9789491074202
Prijs: 9,50 euro
Bestellen? Klik hier.


Jet gered?
Jet gered?

 

'Zit ze er weer?' vraagt Liza. Ze sluipt achter Lars aan door de struiken die achter hun caravan staan. Daar zat gisteren een poesje.
'Ja, sssst. O, wat een poepiescheet!'
'Dan is de moeder vast weg. Kijk nou, ze trilt helemaal, ze heeft honger.'
'Of dorst,' zegt Lars. 'Ze gaan eerder dood van niet drinken, dan van niet eten.'
Liza kijkt om zich heen, er is inderdaad nergens water te bekennen. Het is al weken warm en droog op de camping. Ze kruipt achteruit terug naar de caravan.
'Ik haal melk, let jij op dat ze niet wegloopt,' zegt Liza.
'Je moet er water in doen, anders krijgt ze buikpijn.'
Gelukkig zijn haar moeders naar de campingwinkel, ze zouden het niet goedvinden dat Liza het poesje drinken geeft.
'Het zal wel ergens thuishoren,' zei haar moeder Aike gisteren, toen ze vertelden over het poesje onder de struiken. 'De moeder komt straks wel tevoorschijn, die is vast muizen vangen op het veld hierachter. Maak je maar geen zorgen.'
'Laat haar daar zitten,' zei Mette, haar andere moeder. 'Ze redt zich wel. Ik wil niet dat jullie haar aanraken, misschien heeft ze een ziekte. Heb je dat gehoord?'

Liza en Lars vinden een poesje op de camping. Heel klein en heel alleen. Van hun moeders moeten ze het beestje daar laten, maar dan gaat het zeker dood. Kunnen ze poes Jet niet redden? Zou ze stiekem mee kunnen in de caravan? Kan Jet zo lang stil zijn? En wie wil dan thuis voor haar zorgen?

Een verhaal over twee ondeugende kinderen die de boosheid van hun moeders trotseren om een poesje te redden.

Janine van der Land illustreerde dit verhaal van mij als stageopdracht voor haar illustratieopleiding. Het is bij haar (in een beperkte oplage) ook te koop.


Mierenleeuwen kijken
Thuis

 

'Nu opletten,' fluistert Fenner. Hij volgt de mieren met zijn ogen. Fleur kijkt naar het grappige kuiltje in zijn kin.
'Wat kijk je?' vraagt Fenner.
'Sorry,' giechelt Fleur. Ze staart snel naar de mieren. De eerste nadert het kuiltje, hij marcheert gewoon rechtdoor.
'Dommie, dadelijk ben je een lijk,' waarschuwt Fenner. Ja hoor, daar wandelt de mier het randje van de kuil over en hoppa, schuift hij met het losse zand mee naar beneden. Hij tolt een paar keer om zijn as. Pijlsnel komt de mierenleeuw onder het zand vandaan en pakt met zijn grote kaken de mier vast.
'Zo, hé!' roept Fleur verbaasd. 'Die is gevaarlijk!' Ze steunt op haar ellebogen om het beter te kunnen zien.
'Cool, hè.' Fenner is trots alsof hij het beest zelf uitgevonden heeft. In minder dan geen tijd zuigt de mierenleeuw de mier leeg en gooit het karkas over de rand van zijn valkuil. Een tweede mier nadert.
'Kijk uit!' zegt Fleur. Ze legt een tak voor de mier zodat hij een andere route kiest.
'Wat doe jij nou?'
'Ik zorg dat de mier niet opgegeten wordt.' Fleur staat op en slaat het zand van haar kleren.
Fenner kijkt haar stomverbaasd aan.
'Wat liggen we hier dan te doen? We gaan toch juist kijken hoe ze worden opgegeten. Wat wil je nou?'

Fleur houdt van alle dieren. Dat heeft ze met zichzelf afgesproken. Ook van de vlieg die op de boterham van opa landt. Maar als dieren elkaar blijken te vermoorden, blijkt het toch lastig om alle dieren leuk te vinden. En als je veel van dieren houdt, kun je ze dan nog wel eten? Fleur heeft een hoofd vol vragen en gelukkig ook een dagboek om het allemaal in op te schrijven.

Arwen Luijten illustreerde dit verhaal van mij en maakte er een boekje van als stageopdracht voor haar illustratieopleiding. Het is te bestellen bij haar voor 12,50 euro.


THUIS
Thuis

 

Gelukkig hebben ze nu dit huisje gevonden. Ze gaan naar binnen. Het is er donker, het ruikt muf en schimmelig. Er ritselt iets. Een muis misschien?
'Doe het licht eens aan,' huivert Belle.
'Ze hebben hier geen licht. We moeten een kaars zoeken. Hier, een kaars. O kijk, ook een olielamp. Zoek jij de lucifers?'
'Hoe dan?'
'Gewoon, overal even voelen. In de la, op tafel, op de vensterbank. Tot je een doosje voelt natuurlijk.'
'Ieiek, ik voel iets viezigs. Getver,' griezelt Belle.
Olly houdt haar neus boven de getverplek.
'Rotte banaan.'
'Laten we teruggaan, Olly. Je moeder is allang aan het zoeken.'

Olly is in de elf jaren van haar leven al veertien keer verhuisd. Steeds weer moet ze met haar kunstenaarsmoeder en haar stiefvader naar een ander antikraakhuis vertrekken. Als ze eindelijk een 'thuis' heeft gevonden in het oude landhuis bij de zonderlinge man Charles, besluit ze het heft in eigen hand te nemen. Ze loopt samen met haar vriendin Belle en hond Spetter weg. Maar hoe overleef je in een klein boshuis zonder eten?

Een bijzonder boek over een bijzonder eigenwijs meisje. Silvie Buenen maakte de illustraties, deels in kleur, deels in zwart/wit.
Het boek is geschikt voor kinderen van ongeveer 7 tot 11 jaar.
Het is te bestellen via de contactknop op deze site en kost € 12,- (exclusief verzendkosten).


FAIZA IS MIJN HELD
Faiza is mijn held

 

'Zwemmen, Spetter!' roept Faiza. Dan snapt ze ineens waarom hij zijn kop niet verder opricht. De ketting! De ketting is met draden eraan naar beneden gezonken en die draden zitten natuurlijk nog vast aan de draden om zijn poten. Hoe harder Spetter naar de kant probeert te komen, hoe verder hij zichzelf omlaag trekt. Ze moet nu snel zijn.
Als de grootste golven voorbij de steiger zijn, duikt Faiza weer in het water. Ze weet nu hoe diep het hier is; diep genoeg om te duiken zonder gevaar. Met een paar sterke armslagen is ze weer bij de hond, die bewegingloos dobbert in het water.
'Hij is verdronken! Hij zwemt niet meer!' schreeuwt ze in paniek naar zijn baasje aan de kant.

Faiza is heel goed in reddend zwemmen. Maar als ze hond Spetter wil bevrijden uit een kluwen vissersdraad is dat toch een slagje moeilijker. Want hoe krijgt ze de draden los voor hij verdrinkt?

Spetters baasje Harm en Faiza's vriend Tomas zorgen ervoor dat Faiza in de krant en op de televisie een echte held wordt. Wat bijna niemand weet, is dat ze ook zichzelf en haar familie nog moet redden. En dát is volgens Faiza veel lastiger dan het redden van een hond.

Een ontroerend en grappig verhaal over hondenliefde, vriendschap, dapper durven zijn en het onzekere bestaan van een vluchtelingkind.

Het boek kost € 13,95 en het ISBN is 978 90 448 1603 7. Het verschijnt in juni 2011 bij uitgeverij Clavis en is bedoeld voor kinderen vanaf acht jaar. De illustraties zijn van Jenny Bakker.


TESS EN TIM OMNIBUS
Tess en Tim omnibus

 

Alleen bij Bart Smit kun je deze omnibus krijgen van de twee verhalen over Tess en Tim. Hierin staan de verhalen die eerder als apart boek verschenen. Die aparte boeken zijn ook nog te koop, ze hebben prachtige kleurenillustraties. In de omnibus zijn de illustraties in zwart-wit.


TWEEDE TESS EN TIM OMNIBUS
Tess en Tim omnibus 2

 

Ook bij Boekenvoordeel kun je nu een omnibus kopen over de twee uitvinders Tess en Tim. Met deze kaft.


TESS EN TIM, SPOEK OP HET VLOT
spoek op het vlot

 

Tess en Tim hebben een mooi vlot gebouwd.
Dat gaan ze uitproberen op de rivier.
Hond Spoek zit op het vlot als het touw breekt.
Een angstig avontuur volgt.
Waar dobbert Spoek heen?
Kan hij zich redden als er een grote boot nadert?

Het tweede deel in de serie over Tess en Tim.
Het is een boek voor kinderen vanaf 6 jaar (AVI 4) en wordt uitgegeven door uitgeverij De Eekhoorn.
Isbn: 978 90 454 1196 5, het kost € 6,99.
De illustraties zijn van Maarten Govaarts.


TESS EN TIM EN DE SKOET VAN OMA
de skoet van oma

 

Tess duwt met de schroevendraaier tegen de accu. VOEM!!!
Er komen vonken uit de accu.
Spetterende vonken, en een vlam.
Zo langs Tess haar haren.
Tess valt achterover.
Op de harde vloer.
'Wauw!! Tess, zag je dat?' vraagt Tim.
'Ja, wat dacht je dan?
Ik stond bijna in de fik, joh.
Au, au, mijn billen.'
Tess staat op.
Ze veegt door haar haren.
Wat voelt dat raar.
'Je haar, Tess!
Je haar is verbrand!' ziet Tim.

Oma durft niet op straat als het donker is. Tess en Tim maken een vreemde lamp voor haar. Daar zal oma vast blij mee zijn. Maar het gaat een pietsie fout! Doet de skoet het nog? En wat is er met het haar van Tess gebeurd?

Tess en Tim en de skoet van oma is het eerste boek in de serie over Tess en Tim. Ze vinden steeds iets uit, maar vaak gaat het een beetje fout.

Het is een boek voor kinderen vanaf 6 jaar, AVI 4-niveau.

Het verschijnt begin september 2007 bij uitgeverij De Eekhoorn

ISBN 978 90 454 1153 8 Prijs: € 6,99

De illustraties zijn van Maarten Govaarts.


PYJAMAHELD
pyjamaheld

 

'Nu ga je duiken,' zegt Tanja streng. 'En je blijft daar!'
Tom duikt onder in de auto. Hij baalt. Wordt het net spannend, mag hij niet kijken.
Tanja blijft in de auto zitten, dus hij moet wel gehoorzamen. Nu moet hij nog erger plassen, maar dat kan nou natuurlijk helemaal niet.
'Ze hebben door dat ze niet weg kunnen,' zegt Tanja.
'Maar uitstappen doen ze niet.'
'En nu?' vraagt Tom.
'Ze zullen wel een keer honger krijgen.'
'Moeten we daar op wachten? Ik krijg kramp in mijn been.'

Pyamaheld is een boek over Tom die met zijn vader in de vrachtauto mee naar Frankrijk mag. Daar wordt de wagen leeggeroofd. Dat kan Tom niet zomaar laten gebeuren! Maar hoe vang je boeven in je pyjama?

Het boek wordt uitgegeven in de reeks Vlaamse Filmpjes van uitgeverij Averbode.

Het verschijnt begin oktober 2007.

Het boek is bedoeld voor kinderen van tien tot dertien jaar.