welkom op de website van Netty van Kaathoven

Paardenboeken

Wie wil Moonja?
Wie wil Moonja?

In dit zevende en laatste deel van de spannende serie 'De paardenmeiden ', lijkt een droom uit te komen voor de drie vriendinnen Sanne, Femke en Malaika. De tante van hun vriend Rens zoekt een goed thuis voor Moonja, een geweldig racepaard dat niet meer sterk genoeg is voor de races, maar als rijpaard veel plezier kan geven. De meiden zetten alles op alles om voldoende geld bijeen te schrapen om Moonja in hun manege te plaatsen en haar verzorging te betalen. Dan hebben ze samen een eigen paard! Zal dat lukken? Maar waarom is Malaika niet enthousiast? Ze lijkt alleen maar oog te hebben voor haar nieuwe vriendje. Houdt ze niet meer van paarden? Hoe zit het dan met 'paardenmeiden forever'? Is ook de vriendschap tussen de drie meiden voorgoed voorbij? En kan Femke de paardenopleiding die ze wil gaan doen wel combineren met de zorg voor Moonja? Of is een eigen paard toch niet zo'n goed plan?


Het boek kost € 13,95 en het ISBN is 978 90 448 24278. Het is bedoeld voor kinderen van ongeveer 10 tot 14 jaar.


Hier komt Billy!
Hier komt Billy!

Kai en Kira zijn dolblij als ze eindelijk met hun pony's naar de eerste ponyles mogen. Maar al snel blijkt dat de pony van Kai veel te onstuimig is. Billy rent en springt in het rond. Hij brengt de andere pony's steeds in verwarring. Kira's ouders worden boos: Billy moet weg uit de les, of Kira mag niet meer meedoen. Dit is te gevaarlijk! Moet Kai nu al afscheid nemen van zijn pony? Of valt hij nog te temmen?


Het tweede deel in de ponyserie over Kai en Kira voor kinderen van ongeveer 6 tot 9 jaar. Een boek bomvol foto's van de pony's en kleurenillustraties gemaakt door Ina Hallemans.

Het boek kost € 14,95 en het ISBN is 9789044819373.


RUZIE OM RENA
Ruzie om Rena

'Rens liep voor ons de wei uit,' neemt Sanne het voor hem op. 'Maar Femke sloot het hek goed en controleerde het nog. Dat heb ik zelf gezien.' Rens zwijgt in alle talen. Zijn hoofd wordt steeds roder. Femke kijkt hem verbaasd aan als hij wat met de teen van zijn laars in de grond staat te draaien. Wat heeft die nu ineens? 'Jij was in de wei vannacht. Ik heb het zelf gezien! Jij zat daar op de boomstam, ontken het nu maar niet! Jij hebt de paarden laten ontsnappen!' Malaika's ogen fonkelen van kwaadheid.


In dit zesde deel van de serie 'De paardenmeiden' gaan de drie vriendinnen Femke, Sanne en Malaika samen met hun vriend Rens naar een Waddeneiland. Op een ranch zullen ze helpen tijdens een paardenspektakel. De meiden worden meteen verliefd op de Engelse volbloeds. Vooral op Rena en haar veulen Boni. Maar op een ochtend zijn net die twee paarden verdwenen. Heeft iemand het hek open laten staan of zouden ze gestolen zijn? Malaika is ervan overtuigd dat Rens er meer van weet. Vinden ze de paarden ooit nog terug? Ze kunnen niet zomaar van het eiland verdwenen zijn. Een dagenlange zoektocht over het eiland volgt. Maar de dieren lijken echt te zijn verdwenen.

Het boek kost € 13,95 en het ISBN is 978 90 448 20621. Het is bedoeld voor kinderen van ongeveer 10 tot 14 jaar.


EEN VALSE PONY?
Een valse pony?

Lotte pakt haar bij het halster stevig vast.
'Wat is er toch met jou, meisje?'
De ogen van Witte staan nog doffer dan gisteren.
De pony sloft mee naar buiten.
Op de loopplank valt ze bijna om.
Maar als Lotte later rondjes met haar loopt, is ze braaf en toont geen verzet.
Alleen als Jan in de buurt is, gaan meteen de oren in de nek.
Dat komt vast door die stomme zweep, denkt Lotte.
Een paar uur gaat het goed, maar dan wordt Witte dwars en bozig.
De staart zwiept steeds nijdiger.
Witte probeert zelfs een kind te bijten.
'Gooi haar maar weer in de wagen,' zegt Jan als hij het merkt.
'Gooien? Deze pony kan lopen, hoor!' zegt Lotte.


Voor alle paardenmeiden, ook voor hen die niet zo vlot lezen, schreef ik 'Een valse pony?' Het leesniveau is AVI-E4. Het boek is in de arial-letter gedrukt, een letter die heel prettig leest als je dyslectisch bent.

Het boek sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2013 'Klaar voor de start - kinderboeken over sport en spel'.

Als kermisman Jan na afloop van de kermis verdwenen is met zijn pony's, staat pony Witte nog vastgebonden aan een hek. Met een brief voor Lotte. Volgens Jan is de pony vals en mag Lotte haar hebben. Dan begint de spannende zoektocht naar de eigenaar van pony Witte. En is pony Witte wel vals?

Richard van de Pol, die ook illustraties voor het meidenblad Tina maakt, zorgde voor de tekeningen. Het boek kost € 12,95 en het ISBN is 9789075689815. Het is uitgegeven in de Kokkelreeks van uitgeverij De Inktvis, een specialist in makkelijk te lezen boeken.
Bestellen? Klik hier: www.leesletters.nl


KAI EN KIRA WILLEN EEN PONY
achterkant Kai en Kira willen een pony voorkant Kai en Kira willen een pony

Kai ziet elke dag pony Pluis staan in het weiland naast zijn nieuwe huis. Wat zou hij graag ponyrijden! Als hij het stiekem zonder zadel en hoofdstel probeert, landt hij al snel met een koprol in de paardenmest. Gelukkig begrijpt ponybaas Lisette zijn verlangen en hij mag proberen om met Pluis naar ponyles te gaan. Maar daar ontpopt Pluis zich als een ware furie. Kan Kai daar ooit op gaan rijden?
De beste vriendin van Kira heeft leren ponyrijden toen Kira in het ziekenhuis lag. Wat zou Kira dat ook graag willen! Maar vinden de dokters haar al sterk genoeg? En waar vindt ze zo snel een pony? Als haar ouders besluiten dat ze een eigen pony krijgt, slaat bij Kira de twijfel toe. Welke moet ze kiezen? Zal ze wel kunnen rijden en zullen de andere meisjes niet jaloers zijn?

Dit is het eerste deel van de nieuwe ponyserie over Kai en Kira voor jongens en meisjes van 6 tot 9 jaar. Met veel kleurenillustraties gemaakt door Ina Hallemans en ook foto's. Dit eerste deel is een omkeerboek. Aan de ene kant lees je het verhaal over Kai. Keer je het boek om, dan vind je het verhaal over Kira.

Het isbn is 978 90 448 1666 2 en het eerste dubbeldeel kost € 14,95


PANIEK OM JUMPER
Paniek om Jumper

'Gisteravond kon Mistress ineens niet meer goed lopen. Ze viel zo, plof, op de grond,' zegt Sanne.
'Nee! Een hartaanval?' roept Malaika ontzet.
'Dat is nu juist het vreemde. Het hart was helemaal goed. Ze had alleen erg hoge koorts. En haar staart leek verlamd en haar achterbenen doen het niet meer goed. Een beetje dronken zijn die. Dierenarts erbij, alles nagekeken, maar wat het precies is weten ze pas als ze bloedonderzoek hebben gedaan.'
'Wat vreselijk,' zucht Femke. 'Wat nu?'
'Luister nou, dat was nog niet alles. Vanochtend kon ze bijna niet meer op haar achterbenen staan. Ze hebben haar met banden overeind moeten hijsen en met de shovel min of meer opgetakeld en zo stond ze weer in haar box, maar ze zakte steeds door haar achterbenen.'
'Wat vreselijk. En nu?' vraagt Malaika.
'Nu komt het ergste nog. Een paar uur later was ze zo ziek dat ze helemaal niet meer kon staan. En de dierenarts vreest iets vreselijks. En niet alleen voor haar.'
'Wat dan? Schiet eens een beetje op,' zegt Malaika ongeduldig.
'Vanmorgen was niet alleen Mistress ziek. Maar ook Maxi en Jumper hadden koorts en houd je vast, ook Vicca.'

Deel 5 in de serie De Paardenmeiden. Dolblij zijn Femke, Malaika en Sanne als pony Vicca (uit deel 2) eindelijk is teruggekeerd bij de manege. Haar beenwond is genezen, ze kan weer aan het werk. Maar al snel slaat de twijfel toe. Zal Vicca ooit nog zonder pijn lopen? Is alle tijd in de kliniek voor niets geweest?
Als Vicca met hulp van paardenmasseur Yasmin lijkt op te knappen, slaat het noodlot nog eens toe. Vicca, Jumper, Mistress en Maxi worden ziek van het Rhinovirus, dat heel besmettelijk is. De meiden doen al het mogelijke om de paarden te redden, ook als ze daarvoor hun school vreselijk moeten verwaarlozen. Maar kunnen ze alle vier de paarden door deze moeilijke tijd slepen? Of moeten ze toch afscheid nemen van een of meer paarden?

Het boek kost € 13,95 en het ISBN is 978 90 448 1797 3.

Het verschijnt bij uitgeverij Clavis en is bedoeld voor kinderen van ongeveer 10 tot 14 jaar.


NAAR DE MANEGE
Naar de manege

Wil je alles weten over pony's en de manege? In dit boek leer je veel soorten pony's en paarden kennen. Je ziet wat je nodig hebt om op ponyles te gaan. Hoe moet je je pony verzorgen, hoe maak je hem mooi en waarmee kun je helpen in de manege? Ook dat lees je hier. In dit boek vind je ook een gedicht, twee knutselpagina's en een grote uitklappagina met een prachtige manege. Door de miniquiz word je een echte pony-expert!

Een informatief prentenboek over pony's, paarden en de manege. Voor kinderen van ongeveer 4 tot 7 jaar.

Prijs: € 15,95 en ISBN 978 90 448 1826 0

Het boek verschijnt in de Willewete-serie bij uitgeverij Clavis.

De illustraties zijn van Margot Senden.


SUPERVEULEN
Superveulen

De boer bekijkt het veulen van alle kanten, met een ontevreden blik. Het diertje staat erg hoog op de ranke benen en wordt met elke stap zekerder. Het is nu ruim een halfuur oud, de huid droogt mooi op in de ochtendzon. De meiden zien dat de boer driftig praat met zijn zoon, die ook misprijzend over de vacht voelt en naar de benen wijst. De oren liggen nog plat op het hoofd, ineengevouwen zoals ze zaten toen het veulentje nog in de moeder zat. Het diertje probeert er af en toe mee te flapperen. Dan lukt het haar eindelijk om de oren recht overeind te zetten.
'Ah, kijk, wat lief!' lacht Malaika. 'Wat een superoren heeft ze! Oei, kijk dan, wat groot!'
'O help, wat een reuzenoren,' schrikt Sanne. 'Is dat wel normaal?'
'Ik denk dat ze een probleem hebben,' zegt Ward bedachtzaam.

In dit vierde deel van 'De paardenmeiden' gaan de drie vriendinnen samen met Rens naar de Franse camping waar het paard Wendo uit deel 1 zijn oude dag doorbrengt. Tijdens hun vakantie zien de vier een prachtig veulen geboren worden bij de buurman. Zij vinden het veulen helemaal super, maar de boer is razend. Als hij merkt dat het veulen een muildiertje is en geen prijsveulen wil hij het diertje zo snel mogelijk verkopen voor de slacht. Daar gaan de paardenmeiden een stokje voor steken. Maar hoe vinden ze zo snel een koper? Zal het hen lukken om Muultje te redden? En wat is er aan de hand tussen Malaika en Rens? Zal dat hun werkvakantie verpesten?

Het boek kost € 13,95 en het ISBN is 9789044817294. Het verschijnt bij uitgeverij Clavis en is bedoeld voor kinderen van ongeveer 10 tot 14 jaar. In het boek staan foto's van het veulen en haar moeder.


KNOKKEN VOOR ZITA
Knokken voor Zita

'Ze heeft pijn als ze loopt en misschien ook wel als ze stilstaat,' zegt Kristel, de dierenarts.
'Ze heeft toch geen koliek?' vraagt Femke. 'Dan gaan ze juist rollen.'
'Nee, was het maar koliek. Dan konden we haar darmen aan het werk zetten door haar te laten bewegen en dan zou ze het zelf op kunnen lossen. Ik vrees dat dit ernstiger zal zijn. Misschien een ontsteking, dat zou kunnen.' Kristel draait zich om naar Femke. 'Heb je haar papieren gevonden?' Als Kristel in de papieren kijkt, wordt haar blik nog bezorgder. Ze loopt zonder iets te zeggen naar de auto.
'Wat gaat ze doen?' vraagt Malaika.
'Geen idee, misschien geeft ze haar een prik met iets wat haar oppept,' zegt Rens.
Maar Kristel komt terug met een apparaatje in haar hand. Ze houdt het bij de schouder van Zita, er klinkt een blieb. Ze leest de chip van Zita uit, weet Sanne. Ze heeft het eerder gezien op de manege.

In deel drie van de Paardenmeiden verlaat Sanne haar vriendinnen Femke en Malaika om bij haar vader te gaan wonen. Daar wacht haar een verrassing: paard Zita. Een prachtig paard. Maar is Zita wel wie men denkt dat ze is? Mag het paard bij Sanne blijven of moet ze weer weg? Gelukkig helpen de twee andere meiden, en ook haar vriend Rens, Sanne door deze moeilijke tijd heen.

En dan is er nog Merel, Sannes gehandicapte buurmeisje, met haar paard Ilona. Samen rijden Sanne en Merel met hun paarden door de uitgestrekte bossen. Tot er op een dag iets vreselijks gebeurt met de onstuimige Merel. Dan dreigen Sanne en Merel allebei hun paard kwijt te raken. Kunnen de meiden dat voorkomen?

Het boek kost € 13,95 en het ISBN is 978 90 44 81 604 4. Het verschijnt bij uitgeverij Clavis en is bedoeld voor kinderen van ongeveer 10 tot 14 jaar.


GAAT VICCA HET REDDEN?
Gaat Vicca het redden?

Het tweede deel van de serie 'De paardenmeiden'. Over de drie meiden die helemaal gek zijn van paarden: Femke, Malaika en Sanne.

Hollend komen Tom en de anderen aan bij de pony. Roos is in overleg met Koender, de dierenarts, en met zijn collega. Ze zijn het erover eens dat Vicca eerst uit de diepe greppel moet, maar ze kan niet opstaan.
'Ik snap er niks van,' zegt Koender. 'Natuurlijk doet haar been pijn, maar ze gebruikt ook haar andere been niet om een poging te doen. Als ze zich maar eens half op zou willen richten, dan tillen wij haar wel samen overeind en dan kan ze over het pad lopen naar de weg. Ik kan haar andere been niet goed zien zo in de struiken, als het maar niet gebroken is door de val.'
'En de wond?' vraagt Tom, die nu bij Vicca neerknielt. 'Gaat ze het redden?'
'Ook die kan ik niet goed beoordelen. Ze moet echt uit die sloot.'
'We zijn hier nu met vijf volwassenen en drie, nee vier kinderen. Het moet mogelijk zijn om haar op te tillen en opzij te schuiven. Wat weegt ze? Rond de vierhonderd kilo volgens mij. Hebben we transportbanden om onder haar door te leggen?' vraagt Lambert.
'Die heb ik in de auto. Kun jij ze even halen?' zegt Koender tegen zijn collega, die toekijkt.

In dit tweede deel helpen de drie vriendinnen op het ponykamp van de manege. Het belooft een superkamp te worden: er zijn enthousiaste kinderen en de pony's zijn in topvorm. Maar op de eerste buitenrit krijgt pony Vicca een verschrikkelijk ongeval. De dierenarts vindt het verstandig om Vicca te laten inslapen, maar de meiden zijn vastbesloten om haar te redden. Gaat dat lukken?

Bij het verzorgen van Vicca krijgen de meiden hulp van Rens. Een leuke, maar ook wel vreemde jongen. Al veertien jaar en toch nog op ponykamp? Daar willen de meiden meer over weten. Maar wat als twee van de meiden hem meer dan leuk vinden? Krijgen ze dan ruzie? Of blijven ze toch voor altijd bij elkaar?

Het boek kost € 13,95 en het ISBN is 978 90 448 1516 0. Het verschijnt bij uitgeverij Clavis en is bedoeld voor kinderen van ongeveer 10 tot 14 jaar.


SOS PAARD VERDWENEN
SOS Paard verdwenen

Dit is het eerste deel van de spannende serie 'De paardenmeiden'. Over de drie meiden die helemaal gek zijn van paarden: Femke, Malaika en Sanne.

Op een donderdagochtend komt Jeroen het schoolplein over gerend.
'Hij heeft iets heel spannends te vertellen, zo te zien,' denkt Femke hardop.
Jeroen struikelt bijna over zijn eigen benen en roept al van ver: 'Hebben jullie ... Femke, Malaika, Sanne!'
'Ja, ja, we staan hier braaf op je te wachten,' grinnikt Sanne.
Hijgend komt Jeroen vlak voor hun voeten tot stilstand.
'Hebben jullie het al gehoord van Wendo?'
'Wat?' Ze roepen het alle drie bijna tegelijk.
'Hij is weg. Wendo is weg.'
'Hoezo, weg? Hij mocht toch gewoon op de manege blijven, heeft Roos beloofd,' zegt Malaika verontwaardigd.
'Ja, dat mocht hij ook. Maar hij is weg. Zoek, kwijt, verdwenen, spoorloos. Niemand weet waar hij is.'
'Dat kan niet. Iemand weet altijd wel waar hij is. Hij is in de wei of in zijn stal, hij is nooit ergens anders,' zegt Femke.
'Daar is hij dus niet. Ik was gisteravond nog even met mijn moeder op de manege, want die rijdt op woensdag tegenwoordig omdat ze op maandag...'
'Ja, dat doet er even niet toe, vertel over Wendo,' dringt Sanne aan.
'Nou, toen we daar dus waren, zat Roos iedereen te bellen en Lambert liep wanhopig te zoeken, want Wendo was al een dag weg. Of misschien zelfs ook al een nacht. Dat weten ze niet. En de politie weet het ook al niet.'

Wat moet er gebeuren met Wendo, het paard dat te oud is geworden voor de manege?
Van zijn baas, Roos, mag hij blijven. Totdat duidelijk wordt dat hij ongelukkig is.
Op een dag is Wendo verdwenen, niemand weet waar hij is.
Maar klopt dat wel? Weet de nieuwe stalknecht Lambert meer over zijn verdwijning?
Wordt hij stiekem verkocht aan een handelaar? Wacht hem daar een vreselijk lot?
De paardenmeiden Femke, Malaika en Sanne gaan op onderzoek uit, maar zullen ze hem op tijd vinden?
Lukt het de meiden om een plek te vinden waar hij nog fijn kan leven?
Ergens waar ze hun lievelingspaard ook nog af en toe kunnen knuffelen?
En wat is er aan de hand bij Sanne thuis? Komt haar droom uit? Wat moet zij daarvoor opgeven?

Het boek kost € 13,95 en het ISBN is 978 90 448 1418 7. Het verschijnt bij uitgeverij Clavis.