welkom op de website van Netty van Kaathoven

Themaboeken

Ssst, opa slaapt!
Ssst opa slaapt!

Boven rennen ze naar de kamer van opa. Er staan mensen bij zijn bed. Een dokter en twee verpleegsters. Opa ligt achterover in de kussens en zegt niet meer dan 'hm' en 'ja'. Heel zacht!
'Wat is er aan de hand?' vraagt oma bezorgd.
'We hebben het idee dat er iets niet goed gaat in zijn buik. Hij heeft ineens heel veel pijn, er is iets mis. We moeten hem meenemen naar de operatiekamer.'
'Dat kan niet,' zegt Lotte. 'Wij zijn helemaal naar hier gekomen om opa te zien.'
'Het moet,' zegt de verpleegster. 'Sorry, we hebben haast.' Ze duwt Lotte hard opzij.
Oma krijgt nog net tijd om opa een kus te geven en dan doen ze de zijkanten van het bed omhoog, zodat opa er onderweg niet uit kan vallen. De rem gaat van zijn bed en hup, daar duwen ze hem met bed en al met een noodvaart de gang door en de lift in.

De opa van Lotte en Luuk krijgt een operatie en daarna gaat er iets mis. Hij komt op de intensive care terecht. Daar slaapt hij dagenlang tussen allerlei toeters en bellen. Maar gelukkig verslaat hij de rovers in zijn bloed en wordt hij weer beter.
Na het warme verhaal over de opa van Luuk en Lotte volgt er informatie over de intensive care. Wat treffen kinderen daar aan? Wat mogen ze er wel en wat niet? Veel kinderen zullen ooit te maken krijgen met een familielid of vriendje dat ernstig ziek is. Dit boek helpt om het indrukwekkende gebeuren bespreekbaar te maken.

Linda Heesbeen illustreerde het boek als stageopdracht voor haar illustratieopleiding. Voor 8 euro exclusief verzendkosten kunt u het bij haar of bij mij bestellen. Linda maakte van verschillende illustraties ook leuke ansichtkaarten om te verzenden aan een zieke of naar je oma als je wilt gaan logeren bij haar.


NAAR HET ZIEKENHUIS
Naar het ziekenhuis

Wil je alles weten over het ziekenhuis? In dit boek leer je er alles over. Wanneer moet je naar het ziekenhuis? En wie kom je daar allemaal tegen? Je ontdekt welke verschillende afdelingen en dokters er zijn. Je komt te weten dat naar het ziekenhuis gaan soms leuk is, als er een kindje geboren wordt bijvoorbeeld, en niet altijd eng. In dit boek vind je ook een gedicht, twee knutselpagina's en een grote uitklappagina. Door de miniquiz word je een echte ziekenhuisexpert!

Een informatief prentenboek over het ziekenhuis. Marjolein Hund maakte de prachtige illustraties.

Het isbn is 978 90 448 1944 1 en het kost € 15,95


GUUSJES GEHEIM
Guusjes geheim

We zijn nog maar net thuis van Mark - het is al bijna tien uur - als de telefoon gaat.
'Naar boven jij', zegt mama als ze hem opneemt.
Sloom loop ik de trap op, ik ben benieuwd wie er belt.
'Niet gezien vandaag', hoor ik mama zeggen. 'We waren weg.'
Ze is even stil en dan antwoordt ze: 'Ja, normaal slaapt ze hier altijd op maandag, maar vandaag moesten we naar een verjaardag.'
Weer is het even stil.
'Ze kan toch niet zomaar verdwenen zijn. Ik zal Jord eens vragen. Jordi!'
Het gaat over Guusje dus. Wat zal er zijn? Ik zie ineens haar intrieste ogen weer voor me en weet dat er iets helemaal fout is. Dat zwiept zo, woesj, door mijn hoofd.
'Weet jij waar Guusje is?' vraagt mama met de telefoon nog in haar hand.

Jord gaat elke middag met Guusje op pad, want zij is - met stip - het leukste meisje van de hele wereld. Maar Guusje wordt steeds stiller en doet soms raar. Dan wil ze alleen zijn of ze loopt boos weg. Tot ze op een dag, als ze niet bij Jord mag logeren, spoorloos verdwijnt. Haar ouders en de politie zijn naar haar op zoek, maar alleen Jord weet waar ze kan zijn. En hij heeft beloofd dat hij haar geheime plek aan niemand zal verklappen. Als hij Guusjes dagboek leest, weet hij eindelijk wat er zich bij Guusje thuis afspeelt.

Het boek verschijnt in de serie InZicht van uitgeverij Nino. Het ISBN is 978 90 856 0600 0 en het kost € 12,90.

De illustratie op de kaft is gemaakt door Veronica Nahmias.


IK WEET JE TE VINDEN
Ik weet je te vinden

Anoek wordt gepest op het paardenforum waar ze vaak iets schrijft. Wie is die geheimzinnige !Rawak! die haar pest? Hij (of zij) blijkt ook haar telefoonnummer te kennen. Ze krijgt geheimzinnige sms-berichten. Het pesten gaat over in bedreigen. Anoek weet echt niet meer wie ze nog vertrouwen kan. Als zelfs haar lievelingspaard niet meer veilig lijkt te zijn, moet er iets gebeuren. Dan ontdekt ze wie de pester is, en dat is misschien nog wel de grootste schok.

In dit boek lees je alles over cyberpesten. Dat is een moeilijke naam voor pesten via het internet. In het boek staan tips hoe je pesten kunt verminderen, of waar je hulp kunt krijgen als je gepest wordt. Ook staan er websites genoemd waar interessante informatie te lezen is, en verwijzingen naar boeken zodat jij en je ouders er meer over kunnen lezen.

Er staan interviews in met kinderen die zelf slachtoffer zijn geweest of zelf hebben gepest.

Het is voor kinderen vanaf tien jaar en het is ook geschikt om in de klas samen over het probleem te praten.

Uitgeverij Nino heeft het boek uitgegeven in de serie Inzicht.

Het kost € 12,90 en het ISBN is 978 90 8560 535 5


ACTIE VOOR ONZE ROZE JUF!
Actie voor onze roze juf!

'Wat zie je?' fluistert Sami.
'Ze heeft geen man. Ze heeft een vrouw, net als mijn moeders!' zegt Lette.
'Ssst,' fluistert Sami terwijl hij Lette langzaam terug op de grond zet.
'Behalve mijn twee moeders ken ik niemand in het dorp die zo is.'
'Hoe zó?' vraagt Sami.
'Juf Ieke heeft een vrouw of een vriendin, daarom is ze natuurlijk zo leuk.'
'Ben je leuk dan, als je een vrouw hebt?'
'Ja,' zegt Lette, 'jij vindt juf Ieke toch leuk? En mijn moeders ook, toch?'
'Laten we er maar niet over praten met de andere kinderen. Misschien vinden ze juf Ieke dan raar.'
'Doe niet zo stom. Daar is heus geen regel over op school, dat het niet mag. Ik vind het heel normaal.'
'Oké, misschien wel,' twijfelt Sami.

De kinderen van groep 8 zijn erg blij met invaljuf Ieke. Maar als zij als vaste leerkracht aangesteld kan worden, gaan er ouders protesteren. Juf Ieke woont namelijk samen met een vrouw. Lette, die zelf twee moeders heeft, regelt een flitsende actie voor haar. Maar lukt het de kinderen om die leuke juf Ieke te behouden?

Na het verhaal over juf Ieke vind je in dit boek informatie over homo- en lesbo-ouders en donorvaders. Die is bedoeld voor kinderen die zelf zulke ouders hebben, maar zeker ook voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar hoe het nou zit als je twee vaders of twee moeders hebt. Of een moeder en twee vaders. Of een oma die samenwoont met een vrouw.

Kinderen vertellen in dit boek over hun leven met 'roze ouders'.

Daarnaast worden er vooroordelen over homo's ontkracht en er is een woordenlijstje met uitleg opgenomen. Handig voor als je niet alle termen kent.

Dit boek verschijnt in de InZicht-reeks bij uitgeverij Nino en kost € 12,90.

Het ISBN is 978-90-8560-583-6.

De illustratie op de voorkant is gemaakt door Wilbert van der Steen.


OVER STRESSKIPPEN EN VEGABURGERS
Over stresskippen en vegaburgers

'Zitten er in die stal miljoenen zielige kippen op een kluitje?' vraagt Nanou zonder op te kijken.

'Wel veel, maar miljoenen denk ik niet. Zo veel passen er niet in. Zelfs niet als ze proppen', antwoordt Faure.

'Dan hoef ik het niet te zien. Ik vind het zielig hoe ze die dieren houden.' Nanou pakt een poesje voorzichtig op en begint het te aaien.

'Misschien heb je wel een beetje gelijk. De boerin vindt het zelfs zielig. Ze gaan een andere stal maken, zodat de kippen straks naar buiten kunnen.'

'Dat is alvast iets', zegt Nanou, terwijl ze opstaat, het poesje op de grond zet en naar de fietsen loopt in plaats van naar de rest van de kinderen.

De kinderen uit de klas van Nanou, Faure, Mahmoud en Ralph schrikken als ze zien wat voor leven de dieren op een boerderij hebben.

Nanou weet alles over de bio-industrie en dierenleed en houdt daar een spreekbeurt over. De klas besluit op het schoolkamp vegetarisch te gaan koken. Het wordt heerlijk, al zit de vloer onder de smurrie en krijgt een journalist soep over zijn kleren.

Maar wat ontploft er in de keuken en waarom is Ralph toch steeds zo boos?

Alle recepten die de kinderen maakten staan in het boek. Pindasoep, bananencadeautjes, kruidenbomchili, raBarbie, aardblije ijsjes.

Smullen maar!

Je vindt er ook alle informatie om een spreekbeurt te houden over gezond en diervriendelijk eten.

September 2009, Uitgeverij Nino, serie InZicht. Voor kinderen van 10 tot 13 jaar.

ISBN 978 90 8560 562 1


MIJN BROER IS EEN BOEF
mijn broer is een boef

Jimmy vertelt in dit boek hoe zijn broer Jesse in de problemen is geraakt. Het begon ermee dat hij 's avonds niet meer thuis was, terwijl de afspraak was dat hij op Jimmy zou letten omdat mama 's avonds werkte.

Wat hij deed wist Jimmy niet, maar op een keer kwam hij met kapotte kleren en een bloedende hand thuis en de politie kwam aan de deur.

Jimmy wil geen verklikker zijn en vertelt zijn moeder niets. Totdat hij op een avond mee moet van Jesse en alles verkeerd loopt.

Achter in het boek staat informatie. Je leest daar bijvoorbeeld wat er met een jongere gebeurt die is opgepakt en voor de rechter moet komen. Ook staan er waargebeurde verhalen van jongeren.

Het boek is bedoeld voor kinderen van 10 tot 13 jaar.

Het verscheen bij uitgeverij Nino in de serie InZicht.

Het kost € 12,90 en het ISBN is 978 90 8560 551 5