welkom op de website van Netty van Kaathoven

OVER MIJZELF:

Ik krijg veel vragen via de mail, omdat kinderen een boekpresentatie over een van mijn boeken maken. Hieronder de antwoorden op de meest gestelde of de meest opmerkelijke vragen:

1. Heb je misschien ook kinderen, een man, een vrouw, een schildpad, een valse tante, een vrachtauto, een dure villa of een boze buurvrouw?

Het antwoord is: nee. Niks, geen, nul van deze dingen/personen heb ik.

2. Heb je misschien een hond, een kanarie, een roze boa of een roestig autootje?

Ja, inderdaad, van elk heb ik er een. De hond (Zjors) is klein maar stoer en haalt grote stokken uit het water. Kijk maar. Van de auto durf ik geen foto te tonen. De boa doe ik alleen om als ik zing en de witte kanarie (Pim) vliegt de hele dag los in mijn huis, dus ik zie zo snel niet waar hij nu is.

3. Heb je nog meer huisdieren?

Ja, ik heb twee vissen in een vijver: Blurp en Joep. De derde vis is afgelopen winter bevroren onder het ijs. Ze laten zich zelden zien, dus ik vergeet vaak dat ze er zijn.

4. Verder niet?

Jawel, ik heb ongeveer tweehonderd spinnen in mijn huis (ik houd van spinnen) en in de winter woont hier een huismuis. In het voorjaar huist de huis- en tuinmuis weer in de tuin. Dan zie ik hem of haar niet meer tot het weer gaat vriezen.

5. En vroeger?

Vroeger had ik veel tijd en veel dieren. Ik had altijd een hond, soms poezen, kippen, konijnen, cavia's, een varken (dat we opaten aan het einde van het jaar) een schildpad (ooit overreden door een tractor en hij leefde nog!), witte muizen (die zich hebben gemengd met wilde grijze muizen), een wandelende tak (die kwijt is geraakt in een boom), eenden, goudfazanten (erg mooie veren, maar van goud zijn ze niet), kanaries, parkieten (wat schreeuwen die beesten!), zebravinken, een tamme ekster (als babyvogel uit het nest gevallen), een tamme eekhoorn (ook als baby omlaag gevallen uit een boom) en verder nog een boel dieren die ik nu even ben vergeten.

6. Waar ben je geboren en op welke dag, wat is je adres, en hoeveel chocola snoep je per dag?

Al deze zaken zijn geheim, ook al zet je leerkracht nog zo vaak in de lijsten dat je dat moet invullen. Je zult het moeten doen met het feit dat ik in 1953 ben geboren in een dorpje in Noord-Brabant. En nu woon ik in de buurt van Den Bosch. En ik snoep te veel chocola en ben gek op roze spekkies. Zet dat er maar bij.

7. Wat is je lievelingskleur?

Alle felle kleuren vind ik mooi. Zuurstokroze, knalgeel, bloedrood, hemelsblauw en vooral dieppaars. Bruin, zwart en wit vind ik iegh-kleuren.

8. Wat is je lievelingseten?

Ik vind bijna alles lekker, als het maar geen dieren zijn. Dus geen vlees of vis voor mij. Ik houd van levende dieren, niet van dode beesten op mijn bord.

9. Wat heb je voor baan? Wat doe je overdag?

Ja, hola, hoeveel tijd denk je dat een boek schrijven kost? Dat doe ik niet zomaar even op een vakantiedag. Ik werk de hele dag aan mijn boeken, dat is dus mijn baan. En tussendoor race ik naar scholen en bibliotheken om over mijn boeken te vertellen. En ik geef cursussen.

10. En vroeger? Wat deed je toen?

Eerst werd ik wiskundejuf en later vormingswerker, nog later baas van een school voor volwassenen en ten slotte bestuurder bij een vakbond.

Pas toen ik vijftig werd, had ik tijd om te gaan schrijven. Eerst verscheen het boek Help! Een geheim. En toen Stiekem op stap. Daarna kwamen Twinkel en Twan en Boef en Daja. En toen had ik de smaak goed te pakken.

11. Heb je broertjes en zusjes? Uit wat voor gezin kom je?

Ja, ik heb er van elk twee! Twee broers en twee zussen. Maar die zijn allemaal al opa en oma, dus het zijn broers en zussen.

Mijn vader was een klompenmaker. Dat beroep zie je nu bijna niet meer. Toen hij twaalf was, ging hij in de fabriek van zijn vader werken. Na de lagere school (wat nu basisschool heet) gingen de kinderen vroeger vaak niet meer verder leren. Zeker niet als ze het oudste kind waren in een gezin van elf kinderen. Later werd mijn vader - samen met twee broers - zelf baas van de fabriek. Hij verzon erg leuke gedichten voor ons. En nonsensverhalen. Zou ik het van hem hebben geleerd? Hij zit verstopt in veel van mijn boeken.

Mijn moeder ging toen ze twaalf jaar was, werken als 'meisje van dag en nacht' bij het gezin van de directeur van een kaarsenfabriek. Zij was de oudste van negen kinderen en moest geld verdienen om iedereen te eten te geven. Ze werkte de hele dag in het gezin en bleef er 's nachts ook slapen. Alleen op zondagmiddag mocht ze naar huis. Toen ze trouwde, stopte ze met werken (dat moest toen nog) en ging ze voor haar vijf kinderen zorgen.

12. Ben je rijk? Ben je beroemd?

Op beide vragen is het antwoord: nog niet! Maar dat verandert waarschijnlijk snel. Hoop ik.

13. Wat vind je zelf je mooiste boek?

Dat is bijna altijd mijn laatste nieuwe boek. Dat is weer net wat leuker/spannender dan elk boek daarvoor. Waarschijnlijk omdat ik het nog niet zo vaak heb gelezen.

14. Ga je nog veel boeken schrijven?

Ik stop als ik er honderd heb. Nog even doorwerken dus.

15. Wat zijn je hobby's?

Ik zing in twee koren (vals), ik wandel en fiets vaak met Zjors, ik lees veel kinderboeken en ik reis graag.

16. Vertel eens iets over je leven ...

Mijn leven is vooral saai. Maar dat hoef je niet te geloven!

17. Las je vroeger veel kinderboeken?

Ik las vroeger nooit kinderboeken. We hadden geen geld om boeken te kopen en bovendien vond men het, toen ik jong was, zonde van de tijd. Ik kon beter een kippenhok schoonmaken, de groentetuin wieden, een hol onder de grond graven om in te spelen, een iglo van sneeuw bouwen of op het buurmeisje passen. Gelukkig weten we nu dat je van lezen wijs wordt. Dus lees, lees, lees zo veel als je kunt! Dat doe ik nu ook.

18. Kun je even een persoonsbeschrijving over jezelf opsturen? Liefst vandaag nog, want morgen moet ik het inleveren.

Jammer, maar helaas, dat kan ik niet. Dat moet je echt zelf doen! Je mag me wel (op tijd) vragen mailen.

19. Heb je ook iets om te laten zien in de klas?

Soms heb ik kaarten van de kaften van mijn boeken. Of kaarten met een gedicht van mezelf erop. Of boekenleggers. Mail me maar even, dan kijk ik of ik je wat kan sturen.

Netty op de fiets